Algemeen

Welkom op de site van de Commissie Bouw

 

De plannen voor nieuwbouw zijn al enige tijd aan de orde bij Phocas. Het huidige botenhuis ‘de Haemel’ wordt helaas te klein omdat de populariteit van de vereniging net zo snel stijgt als haar ledenaantal.

 

Nu

Phocas is momenteel op twee locaties gehuisvest. Er is een sociëteit in de stad waar onder andere de wekelijkse borrels plaatsvinden en het bestuurlijke secretariaat zich bevindt. Het botenhuis ‘de Haemel’ is gelegen aan het Maas-Waalkanaal. Hier ligt de focus op het roeien met daarnaast  enkele kleinere activiteiten. Het botenhuis voldoet echter niet meer in zijn huidige vorm. De groeiende wedstrijdafdeling zorgt voor intensief gebruik van het gebouw. Er varen steeds meer binnenvaartboten op het kanaal en de extreme drukte van eigen boten op het Maas-Waalkanaal bevordert het roeien niet. Omdat zowel het roeiwater als de locatie steeds minder geschikt zijn, zoeken wij naar een nieuwe locatie.

De Commissie Bouw is, in samenwerking met het Phocas-bestuur, de gemeente en de Radboud Universiteit Nijmegen, al meerdere jaren druk in de weer om een nieuw botenhuis te bewerkstellingen. Dit botenhuis moet op een nieuwe locatie komen en meer leden aankunnen. Sinds 2009 is hier meer vaart achter gekomen door de ontwikkelingen rondom de dijkteruglegging bij Lent. Dankzij de dijkteruglegging is er een nevengeul ontstaan tussen de dijk bij Lent en de Waal met een langgerekt eiland dat beide wateren zal scheiden. Dit water is zeer geschikt als roeiwater en een mooie plek voor het nieuwe botenhuis.  Phocas heeft haar krachten gebundeld met andere water- en oeversportverenigingen in Nijmegen in de vorm van de stichting Watersport Nijmegen (WSN). Deze stichting zet zich in voor water- en oeversport in Nijmegen en met name in en rond de Nevengeul.

 

Toekomst

Sinds november 2015 is door de Stichting Watersport Nijmegen besloten te focussen op het Bastion als toekomstige locatie voor de watersportverenigingen. Het Bastion bevindt zich onder de Waalbrug op het eiland Veur-Lent en biedt ruimte voor zes watersportverenigingen. Na de zomer van 2016 wordt het ontwerpproces verder opgepakt en wordt gestart met het wijzigen van het bestemmingsplan. De verwachting is dat in 2018 gestart wordt met de verbouwing van het Bastion tot een watersportcentrum. Als alles goed gaat is het nieuwe botenhuis dan eind 2018 gereed voor ingebruikname.

 

niwubouw

 

 

Geef een reactie