Nabeschouwing Damen – door Vera Arntzen en Veronie Versteeg

Phocanen van de WABs.

Hebben jullie je al eens gerealiseerd dat in Phocas alle letters van het woord ‘soap’ voorkomen? Dat is jou misschien ontgaan, net als het wel en wee van onze wedstrijdroeiers op de Willem Alexander baan in het weekend na de Rottebokaal. Terwijl daar op de WAB  me toch het een en ander gebeurd is, GTST kan er niet aan tippen! Want ook dit keer kwam er weer een wervelwind de baan over. Voordat dit alles als een zeepbel uiteen spat, willen terug- én vooruitblikken op de strijd van onze Phocanen op de WAB. Aflevering 1 van onze eigengemaakte soapserie: Phocanen van de WABs.

Allereerst even wat informatie. Wedstrijdroeiers starten twee dagen. Op zaterdag roeien ze voor het klassement, vergelijkbaar met het klassement in het voetbal. Elke wedstrijd kun je punten scoren voor je klassement, wat het hele seizoen doorloopt. Net als de NOOC bokaal dus! Daarnaast starten ze ook nog op zondag. Dit is geen klassement, maar noemen ze een klasserende wedstrijd (hoe ingewikkeld kunnen ze het maken he?!). Je start met allemaal roeiers met dezelfde status, bijvoorbeeld in het Beginner-veld. Je bent als roeier een Beginner als je begint met wedstrijdroeien (eindelijk iets wat ze wel logisch hebben gemaakt!). Mocht je deze race weten te winnen, raak je de status Beginner kwijt, Beginner-af, en begin je aan een biertje. De week erna kun je dan als Gevorderde in het Gevorderde-veld starten.

Wat een wedstrijd hè, Excelsior tegen Feyenoord op zondag 7 mei. Een paar kilometer verderop daarentegen barstte de strijd ook los. Nadat de race van de lichte dames zaterdag een (letterlijk) bijzondere wending nam, namelijk dat ze probeerden te roeien met een blad in hun hand, in plaats van een hendel, hebben ze op zondag heel wat kijkers weggehaald bij Feyenoord. Het leek Ajax- OG3NE wel. Want op die zaterdag hebben de meiden laten zien dat ze veel harder kunnen roeien. Onze Lights traden uit de Shadows. Op zondag gingen ze dan ook compleet voor dat Beginner-af-blik. Ze deden echter een Feyenoordje, maar we verwachten dus dat ze komend weekend  zeker die schaal, uh dat blik, gaan grijpen!

Onze zware dames hebben een turbulente tijd achter de rug. Dit wisten ze goed om te zetten in snelheid in hun 4, waarmee ze rechtstreeks doorstroomden naar de A-finale! Dit belooft wat voor komende tijd en wij voorspellen dan ook dat de dames dit weekend zeker weer in de voorhoede staan. Ook Rebecca zal dit weekend weer aan de start liggen. Na veel geleerd te hebben in de 2x met haar partner Kirsten, gaat ze dit weekend shinen met Proteus in de acht!

De zware mannen hebben het op de WAB erg goed gedaan. Op zaterdag hadden ze een erg gezellige start met z’n allen. Op zondag hebben ze de B-finale weten te winnen, net als VVV de Jupilerleague won. Een knappe prestatie, en een goede eerste stap richting die Eredivisie. Dit weekend gaat het om het Eggie. Succes mannen!

Ook de lichte mannen hebben een turbulente tijd gehad. Ze zijn onder andere gewisseld van slag. In de jongste speler, Leon, ziet coach Roos een potentiële Dirk Kuyt: “Hij neemt de rest van de mannen mee in zijn enthousiasme en ze zijn klaar om dit weekend te gaan shinen in het zwáre veld.” Wij vermoeden dat dit komt doordat de lichte mannen 4- als Olympisch nummer is afgeschaft. Dit veld loopt namelijk zienderogen leeg. Cees, onze laatste lichte boordroeier, roeit bij Proteus waarmee hij vooraan vaart.

Middengroep licht is inmiddels ook uit de lichte 4 gestapt. Jasper en Jesse gaan nu de Olympische Spelen benaderen in hun skiff. Al scullend hopen de lichte mannen een plekje te verzekeren. Afgelopen weekend heeft Jasper zichzelf al laten zien. Aankomend weekend houden de mannen zich nog even schuil, om vervolgens op de ARB te gaan shinen.

Onze middengroep dames kregen het gelukkig weer voor elkaar om in de vier te starten. Een mooie prestatie, aangezien de lichte mannen 4- is ingeruild voor een zware dames boot op de Spelen. De gemiste trainingsuren in de winterperiode worden ingehaald en bijna elke dag schitteren de dames over het Maas-Waal kanaal, de ene training nog beter dan de andere. Op de WAB hebben de dames besloten om nog harder te gaan trainen, waaronder aankomend weekend, om meer afstand te gaan kunnen houden van de motorboot.

Vera, de enige echte middengroep lichte dame, heeft ook lekker gespeeld op de WAB. Met een (baan)balbezit van bijna 100% ging ze samen met Naomi (transfer van Vidar) de baan over. Aankomend weekend gaat Vera in de skiff starten, en hoopt ze het percentage balbezit omlaag te brengen.

Een andere transfer vond plaats in de Zware Mannen sectie van Phocas, die nu nog bestaat uit de skiffeurs Joshua en Erwin. Arno stapte namelijk over naar het lichte veld. Lichte mannen Eef en Arno werden beiden 4e in de A-finale van hun velden. We zijn benieuwd hoe het onze skiffies uhh soapies dit weekend vergaat!

Topscoorder van afgelopen weekend was duidelijk Tijn Cox, met reddingsacties van omgeslagen skiffs en zelfs een omgeslagen vier.

Ook buiten Rotterdam kwamen er Phocanen in actie. Koen startte de Worldcup in de zware mannen dubbelvier en werd vijfde! Goede spits Veerle haalde een skiff in die de heat vóór haar was gestart op de roeibaan in Gent. Deze inhaalactie bij een baanwedstrijd (?!) leverde haar een 3e plek op bij het Internationaal Belgisch Kampioenschap. Aankomend weekend zal zij haar krachten bundelen met een ingekochte speelster van RIC (naar verluid de op een na mooiste vereniging in het land).

Onze in rood- en zwart geklede wedstro’s dit weekend volgen? Zie: http://regatta.time-team.nl/westelijke/2017/results/c75.php

En mocht je nou nog een goed verhaal hebben, schroom niet te mailen naar veercie@gmail.com

Lieve groetjes,

Veer & Veer
Oftewel Vera Arnzten en Veronie Versteeg